Το plirophoria.blogspot, έχει ως σκοπό να δώσει αυτό που λέει, πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Μια πληροφορία μπορεί να αλλάξει την ζωή και τον τρόπο αντίληψής μας.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Τι είναι η συνείδηση


Συνείδηση είναι η επίγνωση της νοημοσύνης. Για να έχει κάποιο άτομο αυξημένη επίγνωση, τότε θα πρέπει να έχει γνώση και μνήμη, ώστε να θυμάται προηγούμενες εμπειρίες. Είναι η ποιοτική ικανότητα και ιδιότητα που σχετίζεται με τη νοημοσύνη και τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Είναι ποιοτική ικανότητα και ιδιότητα που συναντάτε στους υγιείς ανθρώπους. Ένας τρελός ή ένας πολύ μεθυσμένος ή ναρκομανής, δεν έχουν συνείδηση των πράξεών τους γιατί δεν είναι υγιείς, ιδιαίτερα οι δύο τελευταίοι εξαιτίας χημικών ουσιών. Επειδή είναι  ποιοτική ικανότητα και ιδιότητα, σχετίζεται περισσότερο στην εμπειρική γνώση και λιγότερο στη μαθησιακή γνώση. Η  ποιοτική ικανότητα και ιδιότητα που έχει, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις μεταξύ σχέσεις των ανθρώπων, αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων με τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς και το φυσικό περιβάλλον. Η συνείδηση είναι ένας φυσικός μηχανισμός εξισορρόπησης για να διατηρεί σε ψυχική και συναισθηματική ισορροπία τους ανθρώπους, ώστε να λειτουργούν αρμονικά με τον εαυτό τους, τους άλλους ανθρώπους, τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς και το φυσικό περιβάλλον. Η συνείδηση βοηθά τους ανθρώπους να εντοπίζουν λάθη και να βελτιώνονται από αυτά. Σε ανθρώπους που δυσλειτουργεί η συνείδηση, έχουν αλλόκοτη και επιθετική συμπεριφορά. 

Άνθρωποι που έχουν μειωμένη συνείδηση επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη και δε μαθαίνουν από τα λάθη τους. Αντιθέτως, οι άνθρωποι με αυξημένη συνείδηση μαθαίνουν από τα λάθη τους και δεν τα επαναλαμβάνουν, εξού και η έκφραση, “συνειδητοποίησε τα λάθη του”. Σίγουρα σημαντικό ρόλο παίζει η μνήμη, αλλά υπάρχουν και καταστάσεις, όπου οι άνθρωποι δεν τους ενδιαφέρει εάν κάνουν λάθη, εφόσον δεν έχουν επιπτώσεις στους ίδιους, εξού και η έκφραση, “είναι ασυνείδητος”. 

Υπάρχουν μαρτυρίες με επιστημονική διερεύνηση, που λένε ότι η συνείδηση συνεχίζει να υπάρχει και έξω από το ανθρώπινο σώμα, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο θέμα της ύπαρξης, διατήρησης και συνέχισης της συνείδησης, κάτι το οποίο απαιτεί περισσότερη επιστημονική εξερεύνηση, αλλά το οποίο έχει λυθεί από θρησκευτικής πλευράς. 

Δε γνωρίζουμε το επίπεδο συνείδησης που έχουν τα άλλα πλάσματα, γιατί δεν έχουμε την ικανότητα να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Η συνείδηση είναι μια ποιοτική ιδιότητα που κάνει τους ανθρώπους να ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα όντα του πλανήτη Γη.

Σχετικά θέματα:

Συνείδηση ο Απόλυτος Κριτής μας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Translate

Εγγραφή για ειδοποιήσεις νέων θεμάτων

Δημοφιλή

Blog Αρχείο

Από το Blogger.

Πληροφορίες

Η πληροφορία είναι ενέργεια που μετουσιώνεται σε γνώση, η γνώση έχει την ιδιότητα του φωτός ή μας απελευθερώνει είτε μας τυφλώνει. Επισήμανση, όλα τα θέματα που έχω γράψει μπορείτε να τα δημοσιεύσετε, αναδημοσιεύσετε, αρκεί να μην αλλοιώνεται το περιεχόμενό τους.