Το plirophoria.blogspot, έχει ως σκοπό να δώσει αυτό που λέει, πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Μια πληροφορία μπορεί να αλλάξει την ζωή και τον τρόπο αντίληψής μας.

Friday, August 11, 2017

Ήθος η Απόλυτη Ανθρώπινη ΑξίαΤο ήθος είναι η ανθρώπινη ιδιότητα που κάνει εξαιρετικά αποδεχτό το άτομο που την κατέχει, από το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας του.
Το ήθος χαρακτηρίζει ένα άτομο ισορροπημένο το οποίο περιλαμβάνει τα εξής χαρακτηριστικά:

Τιμιότητα
Το τίμιο άτομο δεν κλέβει κάτι που δεν του ανήκει, όμως ιστορικά υπάρχουν περιπτώσεις τίμιων ατόμων που έκλεψαν για να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους που τους είχαν «ληστέψει», άλλα πιο ισχυρά άτομα από αυτούς. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι “Ο Ρομπέν των Δασών”.

Ειλικρίνεια
Το ειλικρινές άτομο δεν λέει ψέματα, παρά μόνο στις περιπτώσεις που το ψέμα του θα βοηθήσει πραγματικά κάποιο άτομο να ξεπεράσει ή να καταφέρει κάτι.

Σεβασμό
Το σεβάσμιο άτομο δεν κακολογεί, δεν υποβαθμίζει, τις θρησκευτικές, ιδεολογικές πεποιθήσεις και προσωπικές καταστάσεις άλλων ατόμων. Έχει ανεκτικότητα και κατανόηση στις συμπεριφορές των άλλων ατόμων ακόμη και αυτών που χαρακτηρίζονται προκλητικές.

Θάρρος
Το θαρραλέο άτομο δεν φοβάται να αντιμετωπίσει καταστάσεις που αξιολογούνται μεγαλύτερες των δυνατοτήτων του, για να προασπιστεί τις αξίες του.

Ισορροπία
Το ισορροπημένο άτομο είναι αυτό όπου η εμφάνιση, ο λόγος και η συμπεριφορά του εκπέμπουν κύρος και υπόληψη.

Δικαιοσύνη
Το δίκαιο άτομο είναι αυτό που με τιμιότητα, ειλικρίνεια, σεβασμό, θάρρος και ισορροπία αποδίδει έμπρακτα στα άλλα άτομα αυτά που τους αξίζουν.


Το ήθος προσδιορίζει την ηθική, την έννοια που ξεχώρισε ως ιδέα και τρόπος ζωής ιδιαίτερα στις αρχαίες κοινωνίες. Η ηθική συμπεριλήφθηκε σε όλες τις θρησκείες και ιδεολογίες, ώστε η εφαρμογή της να φέρει τα άτομα και τις κοινωνίες τους σε αρμονία και ειρήνη μεταξύ τους.

Όταν η ηθική χαλάρωνε στα άτομα και τις κοινωνίες τους τότε εμφανίζονταν βία, πόλεμοι και δυστυχία.
Το ήθος και η ηθική είναι η ισορροπία στις ανθρώπινες κοινωνίες, είναι τμήμα της εκπαίδευσης το εργαλείο με το οποίο η ανθρωπότητα διαρκώς εξελίσσεται.

Η ηθική επιβάλλεται να είναι το κορυφαίο μάθημα που πρέπει συνεχώς να διδάσκεται, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ώστε τα άτομα να συνειδητοποιούν ότι οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους έχουν την μεγαλύτερη αξία από όλες τις άλλες δραστηριότητές τους.

Το ήθος εξελίσσει το ανθρώπινο πνεύμα σε υψηλότερα επίπεδα αντίληψης, έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται τον κόσμο του πιο σφαιρικά και πιο ολοκληρωμένα.
0 comments:

Post a Comment

Δημοφιλή

Sample Text

Powered by Blogger.

About Me

Η πληροφορία είναι ενέργεια που μετουσιώνεται σε γνώση, η γνώση έχει την ιδιότητα του φωτός ή μας απελευθερώνει είτε μας τυφλώνει.

Sponsor

Followers