ΤΜΗΜΑ Α
Ευτυχία είναι να είσαι ελεύθερος και να ζεις σε αρμονία με τους συνανθρώπους σου και το φυσικό περιβάλλον. Πράγματι, αυτό είναι ευτυχία πως όμως το πετυχαίνεις; Η ανθρωπότητα πέρασε πολλά στάδια εμπειριών σε μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με τη φυσική εξέλιξή της.
Υπάρχουν τρεις κανόνες που εάν ο κάθε άνθρωπος εφαρμόζει, τότε και ο άνθρωπος αλλά και η ανθρωπότητα θα φτάσουν στην επιθυμητή ευτυχία.
Κανόνας Πρώτος
Παρατήρησε τη Φύση και μάθε το φυσικό σου περιβάλλον πως λειτουργεί και πως συμπεριφέρεται. Παρατήρησε - Μάθε - Εφάρμοσε - Απέφυγε.
Κανόνας Δεύτερος
Μην κάνεις αυτό που δε θέλεις να σου κάνουνε, δηλαδή ζήσε ελεύθερος χωρίς να δημιουργείς προβλήματα στους συνανθρώπους σου και το φυσικό περιβάλλον.
Κανόνας Τρίτος
Το χρήμα υπάρχει για να υπηρετεί τους άλλους δυο κανόνες.
Όλοι οι υπόλοιποι κανόνες (στις ανθρώπινες κοινωνίες λέγονται νόμοι), πρέπει να είναι συμβατοί με αυτούς τους τρεις κανόνες, ώστε και οι άνθρωποι μεμονωμένα αλλά και οι κοινωνίες τους να είναι ευτυχισμένοι. Είναι οι τρεις πιο σημαντικοί κανόνες που μας έχει διδάξει η ανθρώπινη εμπειρία, όπου όταν τους παραβιάζουμε, δημιουργούνται προβλήματα μεταξύ των ανθρώπων, διαταράσσονται οι κοινωνίες τους και καταστρέφεται το φυσικό περιβάλλον.
Συνοπτικά, οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι όταν αισθάνονται ελεύθεροι και χρειάζονται ελάχιστους κανόνες για να συνυπάρχουν αρμονικά με τους συνανθρώπους τους και το φυσικό περιβάλλον.
ΤΜΗΜΑ Β
Για να γίνουν κατανοητοί αυτοί οι σημαντικοί κανόνες δίνονται τα ακόλουθα παραδείγματα.
Κανόνας Πρώτος
Η Φύση έχει μηχανισμούς φυσικής ισορροπίας, που χάρη στην τεχνολογία μας καταφέραμε να τους καταγράψουμε, χωρίς όμως να γνωρίζουμε πως ακριβώς λειτουργούν αυτοί οι μηχανισμοί.
Παράδειγμα Α
Ο κούκος είναι ένα πτηνό που αντί να κάνει τα αυγά του σε δικιά του φωλιά, τα κάνει σε άλλες φωλιές πουλιών και όταν βγει από το αυγό, πετάει όλα τα άλλα πουλάκια εκτός φωλιάς ώστε να τρέφεται αποκλειστικά μόνο αυτός από τους θετούς γονείς του, που πολλές φορές είναι εμφανώς μικρότεροι γιατί είναι διαφορετικά πτηνά.
Παράδειγμα Β
Υπάρχουν είδη σφηγκών που γεννούν τα αυγά τους σε ζωντανούς ναρκωμένους οργανισμούς (έντομα), έτσι ώστε όταν εκκολαφθούν να έχουν φρέσκια τροφή για την ανάπτυξή τους.
Παράδειγμα Γ
Υπάρχει είδος μύγας που πετάει τα αυγά της στα αυγά των κλασικών σφηγκών, έτσι ώστε να αναπτυχθούν όπως στο παράδειγμα Β.
Παράδειγμα Γ
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δεινόσαυροι να πέθαναν μετά από μια περίοδο ενεργοποίησης ηφαιστείων, που με τη στάχτη τους προξένησαν για κάποια χρόνια χειμώνα εξαιτίας κάλυψης της ατμόσφαιρας με ηφαιστειακή σκόνη, πεθαίνοντας πρώτα οι μεγάλοι φυτοφάγοι από την πείνα και αργότερο λόγο έλλειψης τροφής οι σαρκοφάγοι. Βέβαια και ο μετεωρίτης εάν ευθύνεται για την εξαφάνισή τους μέρος της Φύσης είναι, απλά δεν μπορούμε να αντιληφθούμε την άμεση συσχέτισή της.
Παράδειγμα Ε
Πολλά έντομα, αμφίβια, πτηνά και θηλαστικά, προστατεύουν τα μικρά τους ή άλλα μέλη της κοινωνίας τους από κινδύνους πολλές φορές με αυτοθυσία. Σε κάθε περίπτωση η Φύση έχει μηχανισμούς για να διατηρεί τη φυσική ισορροπία, παραδείγματα υπάρχουν πολλά και πάρα πολλά άλλα σίγουρα ακόμη άγνωστα σε εμάς. Βλέπουμε λοιπόν ότι η Φύση στους μηχανισμούς της χρησιμοποιεί δύο στοιχεία, λογική και συναίσθημα, τουλάχιστον έτσι όπως το αντιλαμβανόμαστε εμείς οι παρατηρητές, που εμφανώς κατέχουμε και τα δυο αυτά στοιχεία, μιας και είμαστε μέρος της Φύσης. Οπότε με ισορροπημένη αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων, χρησιμοποιώντας το συναίσθημα και τη λογική παρατηρώντας τη Φύση, μπορούν να μας μάθουν πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα για τη Φύση και τη ζωή, τα οποία όταν τα εφαρμόζουμε καλυτερεύουν τη ζωή μας αποφεύγοντας τις όποιες αρνητικές συνέπειες.
Κανόνας Δεύτερος
Τα περισσότερα πλάσματα είναι καταδικασμένα να βλάπτουν τα άλλα πλάσμα εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, γιατί ο θάνατος του ενός είναι η ζωή του άλλου. Στην εξέλιξη του ανθρώπου αναγκάστηκε και ακόμη αναγκάζεται να βλάπτει άλλα πλάσματα ώστε να επιβιώνει τρώγοντάς τα, επίσης αναγκάστηκε να βλάπτει ο ένας τον άλλο για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Αυτή η συμπεριφορά εξελίχθηκε σε κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου, γιατί πάντα ήθελε να έχει κάτι καλύτερο από τον άλλο συνάνθρωπό του ακόμη και πράγματα ανούσια. Είναι ένας φυσικός μηχανισμός του οποίου όμως έχουν επιδεινωθεί οι συνέπειές του, εξαιτίας του ανεπτυγμένου εγκεφάλου που διαθέτει ο άνθρωπος δίνοντάς του την υπεροχή της ευφυΐας. Δηλαδή ο άνθρωπος ανεξάρτητα εάν γνωρίζει αυτό που κάνει είναι σωστό ή λάθος, θα το κάνει γιατί θα επωφεληθεί περισσότερο από τον συνάνθρωπό του. Αυτή η συμπεριφορά θα φέρει συγκρούσεις και ο ισχυρότερος δηλαδή ο πιο ικανός θα επικρατήσει. Η γενική αδιαφορία των ανθρώπων και οι συγκρούσεις έχουν θύμα και το φυσικό περιβάλλον γιατί γι αυτούς είναι κάτι το αμελητέο, εφόσον αυτό δεν αντιδρά άρα δεν το υπολογίζουν.
Συμπέρασμα, δεν είναι δυνατόν να είναι ευτυχισμένος ο άνθρωπος σε ένα κλίμα συνεχών συγκρούσεων, ζώντας ταυτόχρονα σε ένα κατεστραμμένο περιβάλλον από πολέμους, μόλυνση, κλπ.
Αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων σε ένα πλούσιο και υγιές φυσικό περιβάλλον, φέρνει την ευτυχία.
Κανόνας Τρίτος
Το χρήμα από ένα εργαλείο χρήσιμης αλληλεπίδρασης, εξελίχθηκε διαχρονικά σε ένα όπλο εκμετάλλευσης και κυριαρχίας για ακριβώς τους ίδιους λόγους που περιγράφτηκαν στην επεξήγηση του δεύτερου κανόνα. Εάν δε γίνει και πάλι το αρμονικό εργαλείο συνύπαρξης των ανθρώπων, η χρήση του θα παραμείνει στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα, όπου ο φαύλος κύκλος των συγκρούσεων δε θα σταματήσει ποτέ, εκτός εάν σταματήσει να λειτουργεί η ανθρωπότητα εξαιτίας αυτών που έχω περιγράψει στις προηγούμενες δημοσιεύσεις μου.
Επαναλαμβάνοντας συνοπτικά, οι άνθρωποι είναι ευτυχισμένοι όταν αισθάνονται ελεύθεροι και χρειάζονται ελάχιστους κανόνες για να συνυπάρχουν αρμονικά με τους συνανθρώπους τους και το φυσικό περιβάλλον.
Εάν αυτό δε γίνει συνείδηση, τότε δεν έχουμε καμία άλλη ελπίδα!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου