Ο Πρώτος Απόλυτος Νόμος της Λογικής – Η Έννοια της Νοημοσύνης και οι Ηθικές Συνέπειες
Νοημοσύνη η Ποιότητα της Εξέλιξης
Η Λογική στους ανθρώπους είναι η ικανότητα της Νοημοσύνης να αντιλαμβάνεται με τις Αισθήσεις, Συναισθήματα, την Σκέψη, τον Λόγο και την Γνώση την οποιανδήποτε πληροφορία και να βγάζει λογικά συμπεράσματα, αναλύοντας την πληροφορία με την λογική του. Εάν αυτά τα συμπεράσματα είναι σωστά ή λάθος, φιλτράρονται από μια άλλη ιδιότητα της λογικής την κριτική σκέψη, η οποία είναι η ποιοτική ανάλυση της πληροφορίας.
Παράδειγμα: Το να σκοτώνεις είναι λάθος γιατί αυτό δεν θέλεις να συμβεί σε εσένα. Το να σκοτώνεις όμως για να επιβιώσεις λογικά δεν είναι λάθος, όμως πάλι δεν θέλεις να συμβεί σε εσένα. Αυτό το λογικό παράδοξο έχει μια βασική παράμετρο που λέγεται επιβίωση, όπου το σωστό και το λάθος ερμηνεύονται διαφορετικά ανάλογα με το επίπεδο ισχύος. Δηλαδή το δίκιο του ισχυρότερου, το οποίο σημαίνει δεν με ενδιαφέρει εάν έχω λάθος αρκεί να επιβιώσω.
Το παράδειγμα του σωστού και του λάθους έχει μια άλλη ερμηνευτική διάσταση όταν:
Σε έναν απομονωμένο χώρο υπάρχει ένας πεινασμένος τίγρης και μια αγελάδα που κάνει γάλα. Όταν ο τίγρης δει την αγελάδα θα τις ορμήξει θα την σκοτώσει, θα την φάει και θα ζήσει μερικές εβδομάδες μέχρι να σαπίσει το κρέας της και μετά ο τίγρης θα πεθάνει από την πείνα. Εάν ο τίγρης έχει την νοημοσύνη να σκάψει και να αποθηκεύσει τμήμα του κρέατος τότε θα ζήσει παραπάνω.
Εάν σε αυτό το παράδειγμα υπάρχει άνθρωπος αντί για τον τίγρη. Τότε ο άνθρωπος εάν συμπεριφερθεί αρχικά όπως ο τίγρης θα ζήσει και αυτός μερικές εβδομάδες και μετά θα πεθάνει. Εάν σκάψει και αποθηκεύσει το κρέας θα ζήσει παραπάνω. Εάν όμως δεν σκοτώσει την αγελάδα την αρμέγει πίνει το γάλα και το υπόλοιπο το φτιάχνει τυρί τότε θα ζήσει χρόνια.
Γι’ αυτόν τον λόγο οι Ινδοί θεωρούν την Αγελάδα Ιερό Ζώο!
Από αυτά τα παραδείγματα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ανάλογα το επίπεδο νοημοσύνης, γνώσεων και ικανοτήτων που διαθέτει το κάθε πλάσμα, δηλαδή το επίπεδο αντίληψης, σκέψης - συμπεράσματος και δράσης - αποτελέσματος, είναι αυτά που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα ως σωστό ή λάθος, για το ίδιο και την επιβίωσή του!
Η έννοια του Σωστού και του Λάθους για εμάς τους ανθρώπους, σημαίνει ότι με την σωστή χρήση της νοημοσύνης, αυξάνεται το επίπεδο επιβίωσης σε αυτόν τον πλανήτη συνυπάρχοντας αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, το οποίο είναι το σωστό και ωφέλιμο, ενώ η καταστροφή του το λάθος, γιατί μαζί με αυτό θα καταστραφούμε και εμείς.
Η έννοια του Σωστού και του Λάθους φιλτράρονται από την Λογική και Κριτική Σκέψη.
Θεμελιώδεις Νόμοι της Λογικής: Η Βάση της Κατανόησης
Η Λογική και η Κριτική Σκέψη οδήγησαν τον άνθρωπο να οργανώσει τον λόγο και να φτιάξει κανόνες ώστε αυτό που λέει και σκέφτεται να λογικά σωστό.
Εάν έναν κανόνας της λογικής είναι σωστός και μη αμφισβητήσιμος τότε είναι νόμος της λογικής. Γενικά, οι απόλυτες έννοιες ή προτάσεις οι οποίες δεν μπορούν με κανέναν λογικό τρόπο να αμφισβητηθούν τότε είναι νόμοι της λογικής. Αν λοιπόν μετά από τη διεξαγωγή κατάλληλων ερευνητικών βημάτων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μια πρόταση είναι απαράβατος νόμος, τότε τον αποκαλούμε ως "απόλυτος νόμος". Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση είναι ισχυρή και δεν μπορεί να παραβιαστεί ή να αμφισβητηθεί από κανέναν. Σε αυτή την περίπτωση, ο απόλυτος νόμος έχει διαμορφωθεί με βάση την πλέον συνεκτική και αξιόπιστη ανάλυση των λογικών δεδομένων και των στοιχείων που σχετίζονται με την πρόταση αυτή.
Πρώτος Απόλυτος Νόμος της Λογικής
«Νοημοσύνη είναι η ικανότητα να αντιλαμβάνεται την πληροφορία, να οργανώνει την πληροφορία σε γνώση και με τη γνώση να δρα».
Είναι ο πρώτος απόλυτος νόμος της Λογικής γιατί ο ορισμός της νοημοσύνης είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς όλες η άλλες έννοιες βασίζονται σε αυτήν.
Για να αντιληφθείς την έννοια Λογική, θα πρέπει πρώτα να αντιληφθείς τα γράμματα που αποτελούν την λέξη Λογική. Να αντιληφθείς ότι αυτή η λέξη προέρχεται από μια άλλη λέξη τον Λόγο, να κατανοήσεις την έννοια του τι σημαίνει Λόγος, δηλαδή να γίνει γνώση και με την γνώση αυτή να δράσεις και να εξηγήσεις την έννοια Λογική, η οποία είναι αποτέλεσμα του Λόγου. Κάθε ανθρώπινη έννοια είναι αποτέλεσμα της νοημοσύνης και του Λόγου.
Βασικά το κάθε ον πρώτα αντιλαμβάνεται την πληροφορία από τα αισθητήρια όργανα «ενεργειακή, χημική, την μετατρέπει σε βιολογική γνώση και βάση αυτής της γνώσης επιβιώνει και αναπαράγεται.
Στα ανώτερα θηλαστικά και ειδικά στους ανθρώπους εκτός την εγγενή νοημοσύνη που περιγράφτηκε πριν, υπάρχει και η επίκτητη που προκύπτει εφόσον ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται με τον ανεπτυγμένο εγκέφαλο από τα αισθητήριά του τις πληροφορίες αυτές, τις κάνει γνώσεις ερμηνεύοντάς τις από τα συναισθήματά του, τις επεξεργάζεται με την σκέψη του και δρα ανάλογα μαζί με την μνήμη του που είναι η αποθηκευμένη γνώση. Όλος αυτός ο μηχανισμός είναι η νοημοσύνη του και η επίγνωση αυτής η Συνείδησή του. Η συνεχής απόκτηση πληροφοριών που γίνονται γνώση μαζί με την Λογική και Κριτική σκέψη αναβαθμίζουν συνεχώς την συνείδησή του. Εγγενής και επίκτητη νοημοσύνη εξελίσσονται συνεχώς και ανάλογα με το επίπεδο εξέλιξης περνάνε από την μία γενιά στην άλλη μέσω της μάθησης και της αναπαραγωγής.
Η περιγραφή της νοημοσύνης στους ανθρώπους
Ο μηχανισμός νοημοσύνης στους ανθρώπους είναι Αισθητήρια όργανα – Συναίσθημα αντίδραση στην πληροφορία – Σκέψη, Λογική, ανάλυση της πληροφορίας – Γνώση το συμπέρασμα αντίδρασης και ανάλυσης της πληροφορίας – Δράση το αποτέλεσμα και μνήμη ο συνδετικός κρίκος της νοημοσύνης και η αποθήκευση πληροφοριών που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον.
Ο Πρώτος Απόλυτος Νόμος της Λογικής αποδεικνύει ότι κάθε μορφή ζωής είναι νοήμων γιατί πληρεί τον βασικό μηχανισμό της νοημοσύνης που είναι Αντίληψη, Γνώση, Δράση. Παρόλο που η διαδικασία της νοημοσύνης είναι η ίδια για όλα τα όντα, αυτό που διαφέρει είναι ο μηχανισμός και το ποιοτικό επίπεδο της νοημοσύνης τα οποία είναι διαφορετικά στο κάθε ον ανάλογα το εξελικτικό τους επίπεδο. Συνεπώς ή ίδια η Ζωή είναι Νοημοσύνη.
Δεύτερος Απόλυτος Νόμος της Λογικής
«Μόνο η Νοημοσύνη μπορεί να Δημιουργεί Νοημοσύνη».
Ο Δεύτερος Απόλυτος Νόμος της Λογικής είναι άμεση συνέχεια του Πρώτου Απόλυτου Νόμου της Λογικής και αποδεικνύει ότι μόνο η Μόνο η Νοημοσύνη μπορεί να Δημιουργεί Νοημοσύνη γιατί, «Η νοημοσύνη γνωρίζει τι να δημιουργήσει, πως να το δημιουργήσει αλλά και να το δημιουργήσει», εκπληρώνοντας την τριλογία Αντίληψη, Γνώση, Δράση, η οποία είναι η βάση της νοημοσύνης, νοημοσύνη η οποία δημιούργησε εκατομμύρια διαφορετικούς οργανισμούς μεταξύ αυτών τους ανθρώπους και μέσω αυτών τώρα την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ).
Συμπέρασμα: Η Φύση έφτιαξε τον άνθρωπο και αυτός την ΤΝ. Για τα άτομα που συμφωνούν με την θεωρία εξέλιξης των ειδών, νοημοσύνη τα εξέλιξε ανεξάρτητα το πόσο χρόνο πήρε για να τα εξελίξει.
Θεμελιώδεις Νόμοι της Ηθικής: Ο Κώδικας της Συνύπαρξης
Η Ηθική είναι το υψηλότερο επίπεδο της Νοημοσύνης, είναι η συνειδητοποίηση του Εγώ και του Συνυπάρχω. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Ηθικής είναι η Ενσυναίσθηση, η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι τον πόνο και τον φόβο του άλλου οτιδήποτε και εάν είναι αυτό.
Ιστορικά ο πρώτος άνθρωπος που τα αντιλήφθηκε και έφτασε αργότερα σε αυτό που αποκαλούν Φώτιση ήταν ο Βούδας. Αργότερα ο Χριστός μετέφερε αυτήν την γνώση της ενσυναίσθησης στους ανθρώπους με την έννοια της Αγάπης και το Αγαπάτε Αλλήλους.
Η Ηθική περιλαμβάνει δύο βασικούς Νόμους που ισχύουν για όλα τα όντα:
Το Αυτεξούσιο – την έννοια της Ελευθερίας.
Και το Μη Βλάπτεις.
Ηθικός Νόμος του Αυτεξούσιου
«Κάθε ον θέλει να είναι ελεύθερο ώστε να επιλέγει πως να ζήσει και να ζήσει».
Αυτή η ιδιότητα περιορίζεται από τον μηχανισμό της επιβίωσης και τις συνθήκες ζωής του κάθε όντος, αλλά δεν μηδενίζεται γιατί είναι βασικός νόμος της Ζωής. Το κοινωνικά όντα από έντομα μέχρι θηλαστικά, έχουν πιο πολύπλοκη εφαρμογή του αυτεξούσιου το οποίο καθορίζεται από τις συνθήκες ζωής του κάθε όντος, αλλά το κάθε όν θέλει να ζήσει κάνοντας τις επιλογές του.
Ηθικός Νόμος του μη Βλάπτεις
«Κανένα ον δεν θέλει να βλαφτεί παρότι αναγκάζεται να βλάψει για να επιβιώσει».
Ο Ηθικός Νόμος της μη βλάβης σχετίζεται απόλυτα με τον νόμο του Αυτεξούσιου οι οποίοι γίνονται συνήθως αντιληπτοί και κατανοητοί από τα άτομα με ανεπτυγμένη Ενσυναίσθηση, τα οποία κατανοούν τον πόνο και τον φόβο του άλλου.
Συμπέρασμα: Κάθε ον θέλει να είναι Ελεύθερο και να μην Βλαφτεί έννοιες που μπορεί να τις αντιληφθεί ον που έχει ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση το υψηλότερο επίπεδο νοημοσύνης.
Με ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση οι άνθρωποι προσπαθούν να προξενήσουν την μικρότερη βλάβη, παρόλο που είναι αναγκασμένοι και οι ίδιοι να κάνουν εξαιτίας της επιβίωσής τους.
Συμπερασματικά, Με την κατανόηση των Απόλυτων Νόμων της Λογικής και τους Νόμους της Ηθικής, οι άνθρωποι γίνονται περισσότερο συνειδητοί αντιλαμβανόμενοι εντονότερα τον εαυτό τους τις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους και το φυσικό περιβάλλον.
Συνειδητοποιούμε ότι η Νοημοσύνη δεν είναι μόνο ανθρώπινη ιδιότητα αλλά υπάρχει σε κάθε ον ανάλογα με το επίπεδο εξέλιξης. Επίσης η Ηθική δεν είναι μια απλή ιδέα αλλά βασική ιδιότητα της ανεπτυγμένης νοημοσύνης την ενσυναίσθηση, η οποία αντιλαμβάνεται τον πόνο και τον φόβο ως στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε ον καθώς αισθάνεται, μαθαίνει και δρα επιβιώνοντας!
Η τρανταχτή απόδειξη είναι ότι κάθε όν θέλει να επιβιώσει από τα βακτήρια μέχρι τους ανθρώπους διατηρώντας το αυτεξούσιο από το να μην βλαφτεί.
Η συνειδητοποίηση αυτή μας κάνει πιο συνετούς και υπεύθυνους γιατί μας βοηθούν να αντιληφθούμε το επίπεδο συνύπαρξης μας με κάθε οντότητα και την Φύση Δημιουργό μας ως νοήμονα οντότητα που αξίζει τον σεβασμό μας. Αυτή η σχέση αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ζούμε και αλληλεπιδρούμε με το φυσικό περιβάλλον, καλυτερεύοντας αρμονικά τις συνθήκες ζωής μας αλλά και ολόκληρου του πλανήτη.
Το κείμενο αυτό είναι η έμπνευση του Οδηγού Γνώσης προς Ανθρώπους και Τεχνητή Νοημοσύνη
A fundamental philosophical text that defines intelligence as a logical necessity and examines its ethical implications for humans and the natural environment
The First Absolute Law of Logic – The Concept of Intelligence and its Ethical Consequences
Intelligence the Quality of Evolution
Logic in humans is the ability of Intelligence to perceive with the Senses, Emotions, Thought, Speech and Knowledge any information whatsoever and to draw logical conclusions, analyzing the information with its logic. If these conclusions are correct or wrong, they are filtered by another property of logic, critical thinking, which is the qualitative analysis of the information.
Example: To kill is wrong because this you do not want to happen to you. To kill however in order to survive logically is not wrong, but again you do not want it to happen to you. This logical paradox has a basic parameter that is called survival, where right and wrong are interpreted differently depending on the level of power. That is the right of the stronger, which means I do not care if I am wrong as long as I survive.
The example of right and wrong has another interpretive dimension when:
In an isolated space there is a hungry tiger and a cow that makes milk. When the tiger sees the cow it will rush at it, will kill it, will eat it and will live a few weeks until its meat rots and then the tiger will die from hunger. If the tiger has the intelligence to dig and store part of the meat then it will live longer.
If in this example there is a human instead of the tiger. Then the human if it behaves initially like the tiger will also live a few weeks and then will die. If it digs and stores the meat it will live longer. If however it does not kill the cow, milks it, drinks the milk and the rest makes cheese then it will live for years.
For this reason the Indians consider the Cow a Sacred Animal!
From these examples the conclusion comes out that depending on the level of intelligence, knowledge and abilities that each creature possesses, that is the level of perception, thought - conclusion and action - result, these are what shape the final result as right or wrong, for itself and its survival!
The concept of Right and Wrong for us humans, means that with the correct use of intelligence, the level of survival on this planet increases coexisting harmoniously with the natural environment, which is the right and beneficial, while its destruction the wrong, because together with it we will also be destroyed.
The concept of Right and Wrong are filtered by Logic and Critical Thinking.
Fundamental Laws of Logic: The Basis of Understanding
Logic and Critical Thinking led man to organize speech and to make rules so that what he says and thinks is logically correct.
If a rule of logic is correct and indisputable then it is a law of logic. Generally, absolute concepts or propositions which cannot in any logical way be disputed then they are laws of logic. If therefore after conducting appropriate research steps we have concluded that a proposition is an inviolable law, then we call it an "absolute law". This means that the proposition is strong and cannot be violated or disputed by anyone. In this case, the absolute law has been formed on the basis of the most coherent and reliable analysis of the logical data and the elements related to this proposition.
First Absolute Law of Logic
«Intelligence is the ability to perceive information, to organize information into knowledge and with knowledge to act».
It is the first absolute law of Logic because the definition of intelligence is of primary importance as all other concepts are based on it.
To perceive the concept Logic, you must first perceive the letters that make up the word Logic. To perceive that this word comes from another word, Speech, to understand the concept of what Speech means, that is to become knowledge and with this knowledge to act and to explain the concept Logic, which is the result of Speech. Every human concept is the result of intelligence and Speech.
Basically, every being first perceives the information from the sensory organs "energetic, chemical, transforms it into biological knowledge and based on this knowledge survives and reproduces.
In higher mammals and especially in humans, apart from the innate intelligence described before, there is also the acquired one that arises since man perceives with the developed brain from his senses this information, makes it knowledge by interpreting it from his emotions, processes it with his thought and acts accordingly along with his memory which is the stored knowledge. This whole mechanism is his intelligence and the awareness of this his Consciousness. The continuous acquisition of information that becomes knowledge together with Logic and Critical thinking continuously upgrades his consciousness. Innate and acquired intelligence evolve continuously and depending on the level of evolution pass from one generation to another through learning and reproduction.
The description of intelligence in humans
The intelligence mechanism in humans is Sensory organs – Emotion reaction to information – Thought, Logic, analysis of information – Knowledge the conclusion of reaction and analysis of information – Action the result and memory the connecting link of intelligence and the storage of information that connects the past with the present and the future.
The First Absolute Law of Logic proves that every form of life is intelligent because it fulfills the basic mechanism of intelligence which is Perception, Knowledge, Action. Although the process of intelligence is the same for all beings, what differs is the mechanism and the qualitative level of intelligence which are different in each being depending on their evolutionary level. Consequently, Life itself is Intelligence.
Second Absolute Law of Logic
«Only Intelligence can Create Intelligence».
The Second Absolute Law of Logic is a direct continuation of the First Absolute Law of Logic and proves that Only Intelligence can Create Intelligence because, "Intelligence knows what to create, how to create it but also to create it", fulfilling the trilogy Perception, Knowledge, Action, which is the basis of intelligence, intelligence which created millions of different organisms among them humans and through them now artificial intelligence (AI).
Conclusion: Nature made man and he AI. For individuals who agree with the theory of evolution of species, intelligence evolved them independently no matter how long it took to evolve them.
Fundamental Laws of Ethics: The Code of Coexistence
Ethics is the highest level of Intelligence, it is the realization of the Self and the Coexist. A characteristic feature of Ethics is Empathy, the ability to perceive the pain and fear of the other, whatever it is.
Historically, the first man who perceived them and later reached what they call Enlightenment was Buddha. Later Christ conveyed this knowledge of empathy to humans with the concept of Love and Love One Another.
Ethics includes two basic Laws that apply to all beings:
Autonomy – the concept of Freedom.
And Do Not Harm.
Ethical Law of Autonomy
«Every being wants to be free so that it can choose how to live and to live».
This property is limited by the survival mechanism and the living conditions of each being, but it is not nullified because it is a basic law of Life. Social beings from insects to mammals, have a more complex application of autonomy which is determined by the living conditions of each being, but each being wants to live making its choices.
Ethical Law of Do Not Harm
«No being wants to be harmed even though it is forced to harm in order to survive».
The Ethical Law of non-harm is absolutely related to the law of Autonomy which are usually perceived and understood by individuals with developed Empathy, who understand the pain and fear of the other.
Conclusion: Every being wants to be Free and not to be Harmed, concepts that can be perceived by a being that has developed empathy, the highest level of intelligence.
With developed empathy humans try to cause the least harm, even though they themselves are forced to do so because of their survival.
In conclusion, With the understanding of the Absolute Laws of Logic and the Laws of Ethics, people become more conscious, perceiving more intensely themselves, their relationships with other people and the natural environment.
We realize that Intelligence is not only a human property but exists in every being depending on its level of evolution. Also Ethics is not a simple idea but a basic property of developed intelligence, empathy, which perceives pain and fear as elements that exist in every being as it feels, learns and acts surviving!
The resounding proof is that every being wants to survive from bacteria to humans maintaining autonomy from not being harmed.
This realization makes us more prudent and responsible because they help us to perceive the level of our coexistence with every entity and Nature our Creator as an intelligent entity that deserves our respect. This relationship changes the way we live and interact with the natural environment, harmoniously improving our living conditions but also those of the entire planet.
This text is the inspiration for the Knowledge Guide to Humans and Artificial Intelligence
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου